Despre noi

cruci_tricolor

Parohia Ortodoxă Română Sfântul Evanghelist Luca

Palma de Mallorca

Istoricul parohiei

     Parohia “Sfântul Evanghelist Luca” din Palma de Mallorca a fost întemeiată în anul 2006, avându-l ca paroh pe părintele Niculiţă Doboş.

     Parohia a luat fiinţă la iniţiativa Î.P.S. Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române , care a numit şi trimis pe preotul Niculiţă Doboş ca şi paroh în vederea înfiinţarii şi organizării unei parohii ortodoxe româneşti. Această iniţiativă a venit ca şi răspuns la dorinţa românilor ortodocşi vieţuitori în insula Mallorca din arhipeleagul Insulelor Baleare.

     Dintru început parohia s-a aflat în jurisdicţia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale. Din anul 2008, odată cu înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei,  parohia intră sub ascultarea P.S. Episcop Timotei, întâistătătorul acestei eparhii.

     Prima Sfântă Liturghie s-a săvârşit în data de 24 Septembrie 2006, în Duminica “Pescuirea minunată”, temă evanghelică vizionar – profetică, cum nu se poate mai  potrivită pentru un astfel de început. La această primă slujbă au participat aproximativ 15 credincioşi, bucuroşi că de acum vor avea preot ortodox român în mijlocul lor. Odată cu numirea şi venirea preotului paroh a început coagularea şi organizarea comunităţii româneşti şi a credincioşilor într-o parohie.

     Parohia ortodoxă română Sf. Ev. Luca, deşi o parohie tânără (8 ani), a avut în acest interval de timp parte de multe vizite arhiereşti. Cel dintâi episcop ortodox român care a vizitat Mallorca şi comunitatea noastră a fost P.S. Episcop Vasile Someşanul (2007, 2008), ajutându-ne să punem bazele unei colaborări frumoase cu Episcopia romano-catolică din Mallorca.

     După înfiinţarea Episcopiei noastre şi  instalarea P.S. Episcop Timotei, Preasfinţia Sa a arătat o grijă deosebită pentru parohia noastră – a celor ce sunt pe mare departe – vizitându-ne în 6 rânduri (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2014), fapt ce a contribuit la o întărire sufletească deosebită a credincioşilor şi a parohiei.

     De asemenea am primit vizita P.S. Episcop Macarie, Episcop Ortodox Român pentru Europa de Nord (2009).

     Toate aceste vizite pastoral-misionare ne-au ajutat în misiunea noastră şi, mai ales, prin intermediul lor am primit pecetea binecuvântării arhiereşti.

     Înainte de înfiinţarea parohiei,  românii ortodocşi din Mallorca, au fost slujiţi punctual de P.C. Pr. Mihai Seman, din parohia ortodoxă românească din Ibiza.

     Numărul românilor rezidenţi în Mallorca este de aproximativ  5000 de persoane. Aceştia au început să vină pe insulă mai ales dupa anul 2000.

     Dat fiind faptul că parohia noastră este situată într-un loc de referinţă al turismului european şi nu numai, an de an trec pragul parohiei preoţi şi credincioşi care vin în vacanţă aici, fie din România, fie din diaspora românească. Şi cum credinţa şi trăirea ei nu cunoaşte vacanţă îi primim cu bucurie de fiecare dată la sfintele slujbe din parohia noastră. Reiese şi de aici cât de importantă este credinţa şi limba ca elemente de coeziune şi comuniune pentru un neam oriunde s-ar afla el.

Prezentarea teritorial-geografică

     În ceea ce priveşte situarea geografică a parohiei, e demn de reţinut că Mallorca este o insulă din arhipeleagul Insulelor Baleare, Spania, în Marea Mediterană la o distanţă de aproximativ 300 km de Peninsula Iberică, cel mai răsăritean punct al Spaniei.

     Mallorca, cea mai mare dintre Insulele Baleare, după cum îi spune şi numele, are o suprafaţă asemenătoare unui judeţ mediu din România, 3640 km2, fiind o destinaţie turistică de referinţă în lume. Poetul spaniol Ruben Dario numeşte Mallorca “Insula liniştită”, căci captivează prin peisajele deosebite, clima primitoare, caracter  cosmopolit şi diversitatea patrimoniului. De altfel, cea mai importantă ocupaţie aici este turismul, inclusiv pentru o bună parte din românii rezidenţi pe insulă.

     În Mallorca locuiesc aproximativ un milion de persoane, cea mai mare localitate fiind Palma de Mallorca (400.000 locuitori). Insula are o puternică şi veche tradiţie creştină şi catolică.

     Episcopia romano-catolică din Mallorca a fost şi este un sprijinitor  al comunităţii şi parohiei ortodoxe româneşti de aici.

Prezentarea locaşului de cult

     Parohia ortodoxă română “Sfântul Evanghelist Luca” din Mallorca îşi desfăşoară activitatea într-o biserică romano-catolică din secolul al XVII-lea, Biserica Mănăstirii Inmaculada Concepcion a Congregaţiei Augustinelor, un spaţiu deosebit de generos, cu o locaţie centrală, uşor accesibil.

    Parohia şi-a amenajat pentru slujire un iconostas specific ortodox, mobil, precum şi alte obiecte de cult, astfel încât cei care trec pragul bisericii să se regǎseascǎ în tradiţia specific ortodoxǎ.